Thursday, June 6, 2013

Resipi pulut mangga untuk Iftar

Tajuk macam wahh wahhh baiknya kau. Well iftar ni kena la meriah sikit baru best. Mengeratkan silaturrahim orang kata. Eh cek pun kata begitu jugak. Alkisahnya tak plan pun tapi sebab mood nak buat pulut mangga menjadi-jadi tu pasal la jadi meriah. Menu simple je, nasi goreng kampung, pulut mangga, nuggets dan tiramisu. Saya sebenarnya paling suka masak nasi goreng. Junior pun dah kenal Kak Liza nasik goreng. Ok lawak sajer. Padahal rumah ni tak siap lagi kemas boleh pulak rajin memasak. So harini nak berkongsi resipi. Hahaha macam terer pulak kan. Ni versi Doktor Liza. Eh takyah nak doktor sangat padahal bukan sihat pun resipinya.

Resipi  Pulut Mangga (ni dah kena ubah oleh Liza bajet terer)

1. Resipi pulut : 1 cup beras pulut
                         1/2 cup air
                         santan pekat 
                         garam secukup rasa
                         1 sudu minyak

cara-caranya : 
-rendam beras pulut tu ikut la lama mana, ade kata 4 jam ade kata semalaman tapi saya kata boleh je 1/2 jam. Nak cepat kan. 
- toskan dan letak santan pekat (ala macam nak buat nasik lemak tu), garam secukup rasa, air dan minyak. Kenapa letak minyak? sebab nak kasi pulut kau shiny glowing-glowing sikit la. Ingat muka je kena glowing? haha. Kacau-kacau kasi sebati semua tu.
-kukus la sampai masak. Nak tau masak tu senang je, kau rasa la pulut tu sikit. Eh before air kering tu jangan lupa kacau. 

2. resipi mangga : buah mangga masak ( jangan mangga muda pulak)

cara-caranya : ala kau potong-potong je mangga tu. Ade orang buat bentuk bunga la, kapal terbang la (tipuuuu). Ikut kreativiti masing-masing

3. resipi kuah santan : santan pekat 1 cawan (ikut la cawan ape nak pakai)
                                  gula perang ( sini takde gula perang, i pakai gula pasir. redahhh)
                                  garam secubit
                                  air + tepung jagung
cara-caranya
-letak santan pekat 1 cawan dalam periuk, bukak api kecik je. Kacau kasi jangan pecah santan
-masuk gula perang/gula pasir ikut la kalau nak manis letak la banyak, garam secubit, dan air yang dicampur tepung jagung (sebab taknak clumping nanti tak cantik)
-kacau sampai pekat dan gula dah larut.


see? simple je benda ni. Kat sini beras pulut mahal, so pulut mangga pun mahal la kat kedai orang Thai tu. Cekik darah je. Buat sendiri lagi senang. Haritu buat jugak seri muka, Japanese cotton cheesecake and kek coklat. Alkisahnya kek coklat tu dari batter yang tak jadi untuk buat cotton cheesecake tu. Tak baik membazir. Kalau cek rajin cek tulis resipi cotton cheesecake tu. Macam resipi pavlova je. Pavlova tu masyaAllah senang betui nak buat. Hihi. 


Nampak tak kek tu? Itu Japanese cotton cheesecake. Tapi ter-burn sikit atas dia. Hihi. Ni masa buat birthday party kat mentor kitorang, Dr Bindu iaitu doktor emergency medicine yang paling best di dunia :D


Ni pulut mangga. Dah habis baru teringat nak snap. Haha. Kuah tak termasuk dalam gambar.

Sekian melaporkan dari dapur ku yang cantik. Hahahaha





No comments:

Post a Comment