Friday, March 28, 2014

Omnomnoms family

Kadang tu terfikir yang ada ke lagi orang tulis blog? Rasa macam dah kurang, mostly banyak update dekat instagram. Mungkin blog saya ni kena tinggal jugak kot nanti. Bukan ada orang nak baca pun kan. Hihihi.

Kalau nak add dekat instagram, silakan la. Cewah promote :P my username is mellynomnom. Mellynomnom ni macam nama komersial gitu, ala macam Erra Fazira tu nama sebenar dia bukan Erra Fazira pun. Mehehee. Facebook je la tak letak mellynomnom, nanti nak kena lempang dengan tok bomoh? Ok just kidding. Nanti orang tak kenal. Matured sikit letak nama sendiri. Gituu..

Thursday, February 27, 2014

This I promise you

Well obviously exam went not very well la. I forgot many things probably due to lack of sleep. Haishh how can I get enough sleep when so many things need to be revised? Huwaa,.. I even forgot that the keys in the pencil box and I claimed it was in my bag. Huwaaa again. Luckily that plantar reflex ada banyak. At first okay. Oh basically this for my short cases. Orang lain cakap diorang dapat doktor yang baik. Biasa la consultant bukan tanya banyak sangat pun. Benda basic je. Ni haa den dapat resident memang disaster. Alhamdullilah for my long case sebab I dapat kes cardiac. Hehe. OSCE pun disaster jugak. Sorry la sebab tak baca osce sangat dok fokus kat case harini je. Siapa suruh buat satu hari je. Actually I sampai terlupa nak makan dari pagi tadi. Hari-hari gini boleh kurus. Mehehe.          😭😭😭😭 so this I promise myself I will baca buku hafal buku and apply dalam kehidupan. Sobss sobsssss susahnya nak jadi doktor ni

Wednesday, February 26, 2014

Midnight post

Besok exam medicine. Banyak lagi tak revise. Doakan saya ye.. Lepas tu boleh pergi mumbai dengan gembira inshaAllah. Tak sabaq nak sailing kat gateway of India. Adios! 

Wednesday, February 5, 2014

Free Camp

Rasa nak tulis something dekat belog ni. Lepas tu macam malas-malas sikit. Hurmmm. Lepas tu malas-malas banyak. Sebenarnya nak tulis dari dua hari lepas. Banyak je yang nak tulis. Gembira sedih duka lara semua tu asam garam kehidupan kan. Nak cerita nanti hati berdarah pedih lepas tu sakit. Lepas tu burst nangis sorang-sorang. Takda siapa nak hulur tisu, kena pegi ambil sendiri okay! T.T

Alkisahnya hari Ahad lepas pergi free camp. Disebabkan saya posting Medicine maka  WAJIB pergi. Alhamdulillah doktor-doktor tak emo, kalau tak stress ok!

Anak buah dah bertunang Sabtu lepas. Tak sempat nak bersembang panjang sebab ada KELAS! Bukan sebarangan kelas, lecture straight 2 jam lebih kadang sampai 3 jam!! Takda cuti minggu lepas. Sabar je la.

Moment happy termasuklah apabila keluar makan, tengok arianna rose dan tidur. Haha. Ni pun tergendala berapa episod dah.



Entah bila Dr Sarang ni photobomb gambar ni. Kemain elok je senyum. Haha





Thursday, January 2, 2014

Story of new year 2014

HAPPY NEW YEAR 2014 everybody. May this year brings a lot of happiness and prosperity to all of you :)
Tahun ni takda specific azam, mungkin sebab semuanya tak tercapai. Haha. Azam utama habiskan belajar dengan jayanya. Insha Allah. Bila orang tanya, bila habis belajar ni? Dah boleh jawab this September. InshaAllah :) haruslah setadi kuat-kuat ye dak? Haha.

This year jugak kawan baik saya nak bertunang. Happy for her :) right now I don't want to think about marriage yet. Enjoy life dulu. Hihi. Semua benda ini Allah dah tentukan, kenapa nak rushing kan?

Oh well, one of my groupmate pernah cakap macam ni 'nak pikat lelaki senang je, melalui perutnya' eh of course yang cakap tu lelaki. He keeps on making me so confuse lah. Kadang tu I replied 'kau kenapa ni?' dengan nada a bit rude. LOL. I don't know what was his motif behind that. Cewah pikir dalam sungguh padahal saja nak bodek suruh orang masakkan untuk dia la tu. Haha. So much drama la dengan budak-budak group ni since 4th year. Nanti kalau rajin saya compile semua gambar mereka. Nak start tangkap gambar candid la. Tehee. Ukhuwah fillah!

This final year starts smoothly jugak. Alhamdulillah markah Peadiatrics A and dapat highest for OSCE. Alhamdulillah again. So basically Allah want to make it as a booster for me to study well la kan? InshaAllah. Saya selalu takda konfiden kalau bab exam sebab saya baca buku (study) tak macam orang lain. Seriously. Ingat lagi time nak jawab OSCE saya nervous sebab pagi tu saya menyesal tak baca sungguh-sungguh (hafal) sebab orang lain perghh konfiden hafal. Then tawakal je. See, Allah kan sebaik-baik penolong? Hee. Sekarang saya tengah belajar nak bersyukur dengan apa yang ada, walaupun susah jugak. Rezeki manusia lain-lain kan?

Oh Allah, tolong lah aku kerana sesungguhnya aku tiada daya melainkan dengan pertolongan Mu. Amin..

p/s : janganlah bersangka saya riak bercakap pasal result (post lepas pun sama). Baca dengan hati dan jiwa yang positif dan ambil lah ibrah dari apa yang saya nak sampaikan. Cewah. Peace :)


Wednesday, December 25, 2013

Medical student's dilemma

"That's why they said someone having medical problem shouldn't take this course (medical course)" said Doctor R to me. 

WHAT? 

I thought if someone having some medical issues then he/she is a better candidate to become a doctor. 

The first statement is true jugak sebab nanti patient aka doctor/medical student ni freak out lebih. If wikipedia ( ofcourse google! ) tulis 1% will have a chance of sudden cardiac death bla bla bla, yang di baca macam 10% will have a chance of cardiac death. Semua percentage nak increase. Semua complication nak fikir. But at the same time memang terbaik la baca buku pasal topic tu. Mesti orang berkenaan terer sudah dengan penyakit dia tu. Ni ada la jugak pengakuan budak-budak lain. Yang ada goitre, perghh terbaik kau! Tanya je la apa pun pasal thyroid semua ingat, percentage-percentage pun termasuk. Kalau biasa-biasa, percentage orang deliver on due date pun tak ingat. Lol.

Yeap, it's me yang ada medical issue itu. And being a girl is not  very okay la because nanti kahwin nak beranak pinak lagi. All these things perlukan kekuatan. Okay, I opt for C-sect. Muehehe. InshaAllah.

I keep on asking myself, why must me? Oh Allah.. I just don't know. Kalau asyik bertanya, nanti sedih. Orang cakap, bertahan sebab semuanya ada hikmah. Do you really know what type of feeling is this? 

Menangis, menangis dan menangis. 

Yes, saya tak kuat. Lemah sangat. Mungkin ini ujian dan pengajaran supaya saya lebih beribadah kepadaNya. 

Apapun yang terjadi, inilah yang terbaik rasanya. Disaat nak positif, macam-macam dugaan datang. 

Allahu Allah. Seriously I cant focus on my studies. Aim for distinction tahun ini, tapi entah la. Sometimes I feel hopeless. I dont know what is going on with me now and later. Oh, by the way ada la time yang saya naik semangat sikit sebab result 4th year dah keluar. Alhamdulillah :) honours and distinctions. No need la nak cakap berapa honours berapa distinction. Daku pohon supaya kau menolongku juga dalam hal ini sama seperti kau menolongku dalam pelajaran. Sumpah, aku tidak pandai belajar, yang memberinya adalah Kau. 

Because of all this things, my aim have been reverted. Turning back to become cardiologist. InshaAllah.

Sekian.

Sunday, December 8, 2013

Update

Hello there...

Nothing much to update. I feel like wanna go home (homesick) all the times. Hurmm hurmm

This week been the most devastating week ever! Nothing much to study or maybe I am too lazy (due to some reason) to open the books. I know jangan ikut hati sangat. Nak buat macam mana dah fragile sangat.

I need to struggle to be a better me. Nak jadi orang lain tak boleh. Positif liza positif. Biarlah orang lain lagi hebat, lagi cantik, lagi kaya, lagi pandai, lagi fortunate than you and etc etc.

To everyone out there, dont be like me. Study, work hard in whatever you do and enjoy your life. Live life to the fullest.

:)

p/s : if you couldn't find this blog, maybe it has been removed or changed to mellynomnom.blogspot.com.